ŠTA DO SADA ZNAMO O NAPADU IZRAELA NA IRAN? Strah se širi svetom dok decenijama dug rat u senci izlazi na videlo
Sukob na Bliskom istoku, Foto: AP Photo Abed Khaled

BITNE ČINJENICE

ŠTA DO SADA ZNAMO O NAPADU IZRAELA NA IRAN? Strah se širi svetom dok decenijama dug rat u senci izlazi na videlo

Iranska protivvazdušna odbrana presrela je tri drona, rekao je zvaničnik Teherana, nakon izveštaja o eksplozijama u blizini vojne baze u centralnoj provinciji Isfahan

Objavljeno: 13:04h

Vazdušni napad na Iran u petak usledio je posle ranijih iranskih i izraelskih udara, potencijalno opasnog zaoštravanja bliskoistočnog sukoba dok decenijama dug rat u senci između dve zemlje izlazi na videlo.

Šta SAD kažu: Izrael je izveo napad, rekao je američki zvaničnik za CNN.

SAD su u četvrtak unapred obaveštene o izraelskom napadu u narednim danima, ali "nisu dale zeleno svetlo" za izraelski odgovor, rekao je drugi visoki američki zvaničnik za CNN.

Šta Izrael kaže: Izrael nije preuzeo odgovornost niti komentarisao.

Šta Iran kaže: Iranski zvaničnici i državni mediji do sada su nastojali da umanjuju incident.

Iranska protivvazdušna odbrana presrela je tri drona, rekao je zvaničnik Teherana, nakon izveštaja o eksplozijama u blizini vojne baze u centralnoj provinciji Isfahan. On je rekao da nema izveštaja o raketnom napadu.

Glasnu eksploziju u blizini grada Isfahana izazvala je "vazdušna odbrana koja je pucala na sumnjivi objekat", rekao je visoki iranski vojni komandant, dodajući da nije bilo "štete ili incidenta", prenosi državna novinska agencija Tasnim.

Svi objekti oko Isfahana bili su bezbedni, uključujući značajna nuklearna mesta, preneli su iranski mediji. Nuklearni nadzornik UN potvrdio je da nijedna iranska nuklearna lokacija nije oštećena.

IAEA
IAEAfoto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Zašto se to sada dešava?

Napad je usledio posle neviđenog iranskog napada na Izrael prošlog vikenda, za koji je Teheran rekao da je odmazda za smrtonosni izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u Siriji 1. aprila.

Represalije su bile prvi put da je Islamska Republika pokrenula direktan napad na Izrael sa svog tla. Nakon iranskog uzvratnog napada, zemlje, uključujući SAD, pozvale su Izrael na uzdržanost kako bi sprečile eskalaciju, pošto je izraelski rat protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi već podstakao regionalne tenzije.

Hamas
Hamasfoto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

Šta je sledeće?

Nekoliko sati pre nego što su se u petak pojavili prvi izveštaji o eksplozijama u Iranu, iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je da će odgovor Teherana na bilo koju dalju izraelsku vojnu akciju protiv njega biti „neposredan i na maksimalnom nivou“.

Iranske oružane snage su planirale detalje potencijalnog "maksimalnog odgovora", dodao je on.

Iranski mediji, međutim, izgleda da umanjuju težinu napada u petak, objavljujući snimke i slike mirnih scena u Isfahanu i severozapadnom gradu Tabrizu.

Regionalni obaveštajni izvor koji zna za potencijalnu reakciju Irana rekao je da se ne očekuje da će Teheran odgovoriti na udare - ali nije naveo razlog.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso/ CNN/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.